Is het een fabeltje of bestaan feromonen echt en zijn ze het ultieme afrodisiacum?

Feromonen zijn natuurlijk chemische stoffen die dieren afscheiden om te communiceren met een ander individu. Vooral in het dierenrijk speelt dit een belangrijke rol bij het veroveren van een mannetje of vrouwtje.

Feromonen werken op speciale verschillende receptoren (ontvangers) in de neus. Bij dieren zijn er heel veel van dit soort receptoren aanwezig en hebben ze zelfs een eigen gebiedje in de neus. Bij de mens is er echter maar één receptor gevonden, die tussen de ‘normale’ receptoren in de neus ligt. Hoewel de meeste dieren doelbewust feromonen kunnen afscheiden is het bij mensen een ander verhaal.

De effecten van feromonen op mensen vinden onbewust plaats. Dus mensen reageren wel degelijk op de feromonen, maar zonder dat ze zich bewust zijn van de aanwezigheid van deze geurloze stof. Er is aangetoond dat mensen reageren op bepaalde chemische stoffen in de huid van een ander persoon. Voornamelijk wanneer de andere persoon van het andere geslacht is. Blootstelling aan deze stoffen kan bijvoorbeeld zorgen voor een verandering in huid temperatuur en zweten.

Deze reacties komen tot stand doordat de feromonen in de hersenen de hypothalamus activeren. De hypothalamus is een gebied dat belangrijk is voor het regelen van hele centrale functies zoals bijvoorbeeld temperatuur en hartslag, maar ook voor seksueel gedrag. Zo blijken feromonen ook invloed te hebben bijvoorbeeld de menstruatiecyclus bij vrouwen.

Wanneer vrouwen veel tijd met elkaar doorbrengen is er een grote kans dat hun menstruatiecyclus gelijk gaat lopen. Dit effect is nader onderzocht door vrouwen dagelijks te laten ruiken aan het zweet van een onbekende vrouw. Na verloop van tijd liep de menstruatiecyclus van de proefpersoon gelijk aan de van de onbekende vrouw!

Feromonen kunnen dus wel degelijk een invloed uitoefenen op mensen. Niet alleen vrouwen merken hier iets van, maar ook mannen kunnen het in de buurt van een vrouw ook iets warmer krijgen en misschien wat gaat zweten. Dit zijn hele kleine signalen die duiden op een verhoogde activiteit van de hypothalamus en daarmee dus best wel invloed hebben op seksueel gedrag!

Tessa Dongelmans