Op 8 februari staat op Nu.nl dat wetenschappers aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben ontdekt dat het verschijnsel dat mensen letters minder goed kunnen onderscheiden als er andere tekens omheen staan ons juist helpt om beter te zien.

Frans Cornelissen en zijn collega’s ontwikkelden een computersimulatie waarmee eenvoudige plaatjes met en zonder crowding bekeken konden worden. Crowding is het verschijnsel dat mensen letters en symbolen minder goed kunnen onderscheiden als er veel andere tekens omheen staan.

Eerst dacht men dat crowding een zichtsbeperking vormde, maar computersimulaties hebben aangetoond dat plaatjes juist beter zichtbaar worden wanneer ze met crowding worden bekeken.
Frans Cornelissen legt uit: “Wanneer je plaatjes zonder crowding bekijkt, blijft een afbeelding een beetje vaag. Maar als je vervolgens wél crowding toepast, komen de randen van letters en voorwerpen in een plaatje juist beter naar voren”.

Crowding werkt niet bij iedereen even goed. In de toekomst kan het computerprogramma wellicht worden gebruikt bij het ontwikkelen van lettertypes voor mensen met dyslexie. Onderzoek naar mensen met dyslexie heeft aangetoond dat deze meer last hebben van crowding en dat meer afstand tussen letters en woorden het lezen makkelijker maakt. Het computermodel zou dan kunnen simuleren hoe mensen met dyslexie tekst het best kunnen verwerken.

Malou Dongelmans