‘Speel dagelijks dit spel en je zult een stuk slimmer worden!’ of ‘Wil je ook een hoger IQ, probeer dan deze hersenkrakers!’. Je komt ze vaak genoeg tegen zogenaamde braintrainers. Te spelen op het internet en te koop in de winkel. Maar wat is nu precies het effect van deze braintrainers?

Omdat de verkopers van deze spellen verkondigen dat hun product werkelijk je intelligentie verbeteren, is het voor wetenschappers natuurlijk een interessante onderzoeksvraag. Daarom zijn er ook al een aantal onderzoeken geweest waarin mensen deze spellen moesten spelen en er vervolgens werd getest wat de invloed op hun intelligentie was.

In deze onderzoeken werden mensen van tevoren getest op verschillende cognitieve vaardigheden. Denk hierbij aan taal testen, geheugen testen, en verschillende intelligentietesten. Vervolgens werd de proefpersonen gevraagd voor een bepaalde periode de braintrainer te spelen. Daarna werd er gekeken hoe de proefpersonen scoorden op de braintrainer en hoe ze scoorden op dezelfde taken die van tevoren waren afgenomen.

Er bleek (zoals te verwachten) dat de mensen steeds beter werden in de braintrainers. Maar wanneer de scores op de cognitieve taken werden vergeleken, bleek er geen verschil te zijn. Kortom, wanneer je vaak genoeg een braintrainer speelt wordt je steeds beter in het spelletje, maar je krijgt er geen hoger IQ van!

 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:


Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 4 reacties.
Op 18-11-2011 om 04:29 door
Pharme149
Very nice site!
Op 18-11-2011 om 04:29 door
Pharme935
Hello! adcfekg interesting adcfekg site! I'm really like it! Very, very adcfekg good!
Toon reactie
Op 18-11-2011 om 04:28 door
Pharmb739
Hello! dddfdfd interesting dddfdfd site! I'm really like it! Very, very dddfdfd good!