Een beroerte, ook wel CVA genoemd, zorgt ervoor dat een deel of delen van je hersenen geen bloed krijgen. Dit kan ernstige gevolgen hebben!
Een beroerte kan in twee vormen voorkomen.De eerste is een hersenbloeding en de tweede is een herseninfarct.
Bij een hersenbloeding spat er een bloedvat in de hersenen open waardoor het omliggende hersengebied geen bloed en zuurstof meer krijgt. Hierdoor kan het langzaam afsterven.
Bij een herseninfarct wordt het bloedvat geblokkeerd door bijvoorbeeld een bloedpropje met daardoor dezelfde gevolgen als bij een hersenbloeding.
Afhankelijk van waar de beroerte zich in de hersenen plaatsvindt, kan het grote gevolgen hebben voor het functioneren. Een aantal veel voorkomende problemen na een beroerte zijn bijvoorbeeld spraakgebrek, geheugenproblemen, epileptische aanvallen of evenwichtsproblemen. Omdat de beroerte vaak een gebied in één hersenhelft treft, kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand opeens aan één kant van het lichaam verlamt raak of één kant van het gezichtsveld verliest.
Wanneer iemand een beroerte heeft in de kleine hersenen, kan dit bijvoorbeeld lijden tot evenwichtsklachten. Maar er moet ook niet worden vergeten dat de stress die een beroerte met zich meebrengt ook lichamelijke of psychische klachten kan veroorzaken.
Toch is er vaak nog verbetering in het functioneren te behalen na een beroerte. Ondanks dat een hersengebiedje kan zijn afgestorven, kan omliggend hersenweefsel soms delen van de taak overnemen. Veel oefenen is hierbij van groot belang. Een volledig herstel wordt eigenlijk nooit gezien, maar de hulp van artsen, fysiotherapeuten en psychologen kan vaak veel voor mensen betekenen.