Je hebt vast wel gemerkt dat je wat minder helder bent en misschien wat langzamer als je een nacht slecht hebt geslapen. Maar hoe komt dit nu precies?

Hoewel je hersenen nooit helemaal uitschakelen, net als de rest van je lichaam, rusten ze wel uit tijdens het slapen. De neuronen in je hersenen hebben dan de kans om zich te herstellen van de afgelopen dag. Bovendien worden tijdens het slapen je herinneringen goed opgeslagen. Ook is er uit dierenstudie gebleken dat de synapsen (de uiteinden van neuronen) tijdens slaap kunnen uitrusten waardoor ze de volgende dag weer gevoelig kunnen zijn voor de neurotransmitters.

slaap herstelt

De eerste fase van het slapen is vooral belangrijk voor de frontale kwabben. Deze kwabben herstellen zich al tijdens een kort dutje, waardoor je je daarna opgefrist voelt. Er is echter meer slaap nodig om ook de rest van je hersenen te laten uitrusten en om herinneringen goed op te slaan.
Bij weinig slaap zijn je hersenen minder goed instaat om heel snel op dingen te reageren. Bovendien zijn de hersenen dan een stuk minder creatief waardoor het bijvoorbeeld moeilijker wordt om nieuwe oplossingen te vinden.

hersendelen zijn solidair

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan met mensen die slaaptekort hadden, door ze een taaltaak te laten doen. Het bleek dat de temporale kwab, die zich normaal gesproken met taal bezig houdt, een stuk minder actief was dan bij de mensen die wel genoeg hadden geslapen. Opmerkelijk genoeg vonden ze ook dat de pariëtale kwab, die zich normaal niet echt met taal bezig houdt, een beetje actiever werd om te compenseren voor de lage activiteit van de temporale kwab. Zo proberen je hersenen om toch nog zo goed mogelijk te functioneren ondanks dat ze het wat lastiger hebben.
Daarnaast zijn vermoeide hersenen minder goed in staat om emotionele gebeurtenissen op waarde te schatten. Hierdoor kun je als je moe bent dus snel geïrriteerd raken of opeens veel sneller gaan huilen.

slaaptekort goed voor kortertermijngeheugen

Mensen met slaaptekort blijken wel een beter kortetermijngeheugen hebben. Dit komt omdat bepaalde hersengebieden in de wakkere mensen al een langere tijd actief en daardoor juist makkelijker een kortetermijnherinnering kan maken.

Tessa Dongelmans