De één reageert er heftiger op dan de ander, maar vaak roept het toch bij iedereen wel een schaterlach op. De wetenschappelijke naam is Gargalesis en er zijn zelfs mensen die lijden aan Hypergargalesthesia. Oftewel: extreme gevoeligheid voor kietelen!

verrassing

Op het moment dat je wordt gekieteld, wordt je sensorische cortex actief. Deze cortex is verantwoordelijk voor het voelen van aanrakingen. De mate waarin deze cortex actief is kan echter verschillen. Dit kan liggen aan hoe je wordt aangeraakt, of waar je wordt aangeraakt. Ook van invloed is of je weet waar je zal worden aangeraakt. Als het een verassing waar je wordt aangeraakt, zoals bijvoorbeeld bij kietelen, is de activiteit hoger. De hersenen reageren zelfs best wel heftig op kietelen.

voorspelbaarheid

Wanneer je echter weet dat iemand je gaat kietelen zal deze activiteit al minder zijn, maar nog steeds voldoende om het te laten kietelen. Maar wanneer je jezelf kietelt is het een ander verhaal. Je hersenen ‘weten’ dan onbewust als het ware wat er gaat gebeuren. Daardoor wordt het gevoel door je hersenen onderdrukt. Je voelt de aanraking dan natuurlijk nog wel, maar de activiteit is te laag om het te voelen als kietelen.

Tessa Dongelmans