Heb je ook wel eens het verhaal gehoord dat je maar 15% van je hersenen zou gebruiken. Dit zou betekenen dat het merendeel van je hersenen onnodig ruimte opneemt en er eigenlijk maar voor niets zou zitten. Dit blijkt gewoon een mythe te zijn!

Rond de jaren 20 kwamen artsen erachter dat er delen van de cortex van de hersenen (de laag aan de oppervlakte) van een rat konden worden verwijderd en dat de ratten daarna nog steeds instaat waren om bepaalde taken te leren. Daarnaast kwam men er achter dat bepaalde delen van je cortex niet actief worden bij bijvoorbeeld sensorische of motorische acties. Waarschijnlijk zijn dit één van de redenen waarom dit fabeltje in de wereld is gekomen. Echter, het is over de jaren steeds meer gebleken dat het weghalen van zelfs kleine gebiedjes uit de hersenen wél hele grote gevolgen kunnen hebben. En dat die gebieden die niet lijken te reageren juist heel belangrijk zijn voor hogere cognitieve functies zoals bijvoorbeeld plannen.

Daarnaast is het vanuit een evolutionair oogpunt zeer onwaarschijnlijk dat de 85% van je hersenen dat niet zou worden gebruikt, toch nog zou voortbestaan. Het zou onnodig zijn om hersenen te hebben die zoveel ruimte innemen.

Bovendien geldt er in je hersenen een regel die zegt “gebruik het of verlies het”. Dit houdt in dat wanneer verbindingen tussen neuronen in je hersenen niet worden gebruikt, deze verbindingen verloren gaan. Er sterven tijdens je ontwikkeling zelfs verbindingen af die er voor zorgen dat je de overige verbindingen nog specifieker worden en beter hun werk kunnen doen.

Of terwijl, je hersenen zijn een systeem dat zijn capaciteit zo efficiënt mogelijk gebruikt en dat elk gebiedje hard nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
 
Steekwoorden die passen bij dit antwoord:


Discussieer mee over dit antwoord


Er zijn inmiddels 6 reacties.
Toon reactie
Toon reactie
Op 26-08-2014 om 20:34 door
emal
Als een van ons een 100000 jaar zal leven, zal die meer zien, dus meer pixels opnemen en zal die meer horen, dus meer geheugen, en zal meer kunnen vertellen, weten, doen, uitspoken etc. En alsnog denk ik dat meer dan 90% niet gebruikt zal worden. we zijn niet de fabrikanten van het systeem die we hersenen noemen, zo een abstract weet kunnen we alleen maar hebben over menselijke producties, het blijf lopen over een brug van modder !
Op 05-06-2014 om 21:12 door
Johnf80
Can you add a Blackberry template? This web page is tricky to read otherwise for those of us browsing with cell phones. Otherwise, in the event you can place a RSS link up, that would be good also. dedcdeeddfaf
Op 05-05-2014 om 11:25 door
Necip
Heel Appart moet ik zeggen
Op 27-02-2013 om 20:37 door
marianne
waar zit het bewustzijn dan ? hoe zit het met de hersenen van een zogenoemd Verlicht persoon ? ik dacht dat een groot bewustzijn en het verlicht zijn te maken heeft met iets meer dan 15% van de hersenen in gebruik te hebben . Kan het zijn dat als we over grotere werkzaamheid van onze hersenen kunnen beschikken , we iets zouden kunnen 'begrijpen' van de schepping , het waarom van ons bestaan ?