Je hebt vast wel eens iemand dronken over straat zien zwalken of misschien ben je zelf wel eens flink dronken geweest. Er gebeurt veel met je lichaam als je onder invloed bent van alcohol: je hebt jezelf niet helemaal meer onder controle. Hoe komt dit eigenlijk?

Communicatie neuronen

Alcohol beïnvloedt de manier waarop je neuronen met elkaar communiceren. De communicatie vindt namelijk plaats door middel van neurotransmitters. Wanneer er een signaal aan het uiteinde van een neuron terechtkomt, scheidt dit neuron een neurotransmitter af die dan terechtkomt bij het begin van het volgende neuron. Deze neurotransmitters kunnen het volgende neuron extra actief maken (exciteren), of juist minder actief maken (inhiberen). Eén inhiberende neurotransmitter is bijvoorbeeld GABA. Alcohol zorgt ervoor dat GABA nog beter werkt waardoor de neuronen nog meer geïnhibeerd worden. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat de exciterende neurotransmitter glutamine juist minder goed werkt. Deze veranderingen hebben zo ook weer hun invloed op bepaalde hersengebieden.#### Alcohol en hersengebieden Een gebied waar alcohol al gauw zijn invloed op uitoefent is de cortex. Dit heeft een aantal gevolgen; ten eerste zorgt GABA ervoor dat de remmende functie van de cortex geremd wordt. Dit leidt ertoe dat je juist minder geremd bent. Dit is te merken doordat je bijvoorbeeld makkelijker praat en meer zelfvertrouwen hebt. Daarnaast zorgt de alcohol ervoor dat je de situatie minder goed kunt inschatten en dat je een verhoogde pijngrens hebt.

Ook werkt alcohol in op het limbische systeem, de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor emoties. Dit zorgt ervoor dat mensen hun emoties versterkt worden of kunnen omslaan en ze opeens heel knuffelig worden of juist heel agressief. Bovendien beïnvloedt het de hypothalus en hypofyse. Deze zijn verantwoordelijk voor veel verschillende lichamelijke functies waaronder seksuele opwinding. De alcohol zorgt ervoor dat mensen nog meer zin krijgen in seks maar tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de prestaties juist achteruit gaan. Doordat de hypofyse wordt beïnvloed wordt er minder van een bepaald hormoon afgegeven waardoor er weer meer urine wordt gemaakt.

Daarnaast werkt alcohol in op het cerebellum en de hersenstam. Deze gebieden zorgen ervoor dat je bewegingen goed worden uitgevoerd. Door de alcohol worden bewegingen ongecontroleerd en kunnen mensen moeite krijgen met bijvoorbeeld in een rechte lijn lopen. Ook worden in deze gebieden de automatische lichamelijke functies zoals hartslag en ademhaling geregeld. Wanneer alcohol deze gebieden bereikt voelt je, je slaperig worden en wanneer je extreem veel alcohol drinkt kan dit dus dodelijke gevolgen hebben.#### Beloning in de hersenen Er is uit recent onderzoek gebleken dat alcohol een bepaald circuit in de hersenen activeert dat zorgt voor het vrijkomen van dopamine. Dit wordt in de hersenen geregistreerd als een beloning. Vervolgens wordt deze informatie doorgestuurd naar de cortex waar de situatie wordt geregistreerd en de combinatie met de beloning. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat de volgende keer dat je, je in een dergelijke situatie bevindt je eerder gaat drinken. Op deze manier wordt drinkgedrag gekoppeld aan de omgeving.

Wanneer je veel alcohol drinkt gebeurt er dus een heleboel in je hersenen. Dingen waar je eigenlijk (behalve stoppen met drinken) geen invloed op kunt uit oefenen. Bij extreem en langdurig alcohol gebruik kunnen er ook permanente veranderingen plaats vinden en kunnen er zelfs gebieden afsterven. Voorzichtig zijn met alcohol kan dus geen kwaad. Maar genieten van een lekker drankje moet natuurlijk ook gewoon kunnen.

Tessa Dongelmans